Nová okružná križovatka má prispieť k zníženiu nehodovosti

26.05.2009 Medzilaborce

Medzilaborce 26. mája (TASR) – Nová okružná križovatka, ktorú vybudovali v Medzilaborciach, má výrazne prispieť k zníženiu nehodovosti, sprehľadneniu dopravnej situácie a v neposlednom rade aj ku skrášleniu prostredia v ...
Povedal to dnes počas slávnostného odovzdávania stavby do užívania predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík.
Časté dopravné kolízie v tomto úseku spôsobovalo predovšetkým nevhodné križovanie ciest v tvare úzkeho písmena X. Práce na kruhovom objazde sa začali v septembri minulého roku a trvali deväť mesiacov. Vonkajší priemer okruhu dosahuje 28 metrov. Ako uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák, vodiči majú k dispozícii sedem metrov široký jazdný pruh, ktorý poskytuje dostatočne veľký priestor na to, aby tadiaľto mohli bezpečne prechádzať akékoľvek nákladné autá. Okrem toho, že nový tvar križovatky spomalí rýchlosť vozidiel, poskytne aj možnosť plynulého a bezproblémového odbočovania na tri výjazdové komunikácie.
Dodávateľom stavebných prác bola spoločnosť CMR Slovakia Prešov a náklady na vybudovanie križovatky sa pohybovali na úrovni 393.000 eur (11,84 milióna Sk). Investičný zámer financoval PSK, pričom 44 % z celkovej sumy vyčlenil v rámci kapitálových výdavkov rozpočtu a zvyšných 56 % čerpal z úverových zdrojov Európskej investičnej banky (EIB).
Od roku 2004, kedy prešli cesty II. a III. triedy do správy vyšších územných celkov, odovzdali do užívania štyri nové okružné križovatky. Stavby úspešne realizovali v Drienove a Novej Ľubovni. V tomto roku k nim pribudli ďalšie v Humennom a Medzilaborciach.
V nedeľu 31. mája bude otvorená aj križovatka vo Vranove nad Topľou, ktorú finančne zabezpečovala tamojšia mestská samospráva v spolupráci s PSK. Do konca roka 2009 plánujú ukončiť aj stavbu okružnej križovatky medzi Novou Lesnou a Dolným Smokovcom. Regionálna samospráva ju chce financovať z prostriedkov EIB spolu s mestom Vysoké Tatry. V tejto súvislosti musí podľa Kozáka ešte prebehnúť proces vysporiadania pozemkov a následne na to vypíšu verejnú obchodnú súťaž na dodávateľa prác.
 

Vyberte región